Pokušení tam je, že? Uděláš si svůj protein předtím, než jdeš do posilovny, a teď je trénink u konce a tam jen stojí, připravený ke konzumaci – a ty na něj prostě nemáš chuť. Možná je teplejší, než bys chtěl(a), možná sis vybral(a) příchuť, která ti nesedí, nebo jsi na konci balení a už se nemůžeš dočkat, až začneš nové. Tak se rozhodneš to tam „kopnout“, „hodit na ex“, vypít to celé najednou – ať tomu říkáš jakkoliv – a najednou se cítíš trochu špatně a pravděpodobně i nafoukle.
Jak se tedy můžeš vyhnout nadýmání, nevolnosti, plynatosti a křečím, které mohou přijít s příliš rychlým vypitím tvého proteinu? Očividná odpověď je zpomalit a popíjet svůj protein tak, jako bys pil(a) jakýkoliv jiný nápoj. Zde je pár důvodů, proč rychlé „exování“ proteinu může bránit optimálnímu trávení – a co můžeš udělat, abys to zlepšil(a).

Trávení
Když cvičíš, tvé tělo dává prioritu tomu, aby dostalo krev do svalů, zvlášť během náročnějších tréninků. To zastavuje proces zvaný peristaltika – což jsou svalové kontrakce, které posouvají potravu tvým trávicím systémem (Patel a Thavamani, 2020).
Příliš rychlé vypití proteinu, nebo jeho vypití příliš brzy po cvičení, znamená, že protein bude sedět v žaludku, místo aby začal proces trávení a vstřebávání. To může způsobit nevolnost a ten „šplouchavý“ pocit v žaludku – což po tréninku rozhodně nechceš!
Ale co když se bojíš pověstného „anabolického okna“? Pokud se snažíš zlepšit růst svalů, možná jsi zvyklý(á) vypít svůj protein co nejrychleji po tréninku. Studie však ukázaly, že konzumace proteinu a sacharidů ihned po tréninku nemá žádný vliv na rychlost svalové regenerace. Nemá také žádný efekt na míru syntézy svalových bílkovin – což je proces, kterým tělo opravuje svaly po zátěži, čímž rostou (Aragon a Schoenfeld, 2013).
Z toho vyplývá, že pomalé popíjení proteinu v průběhu času nezmenšuje tvoje svalové přírůstky ani regeneraci – a může být dokonce prospěšné pro trávení.
Nadýmání a žaludeční potíže
Nejen cvičení může zpomalit trávení. Příliš rychlé jezení nebo pití může také způsobit zpomalení trávicího systému. Když se to stane, cokoliv, co je v žaludku, tam jednoduše zůstane, dokud se trávení znovu nespustí.
Navíc, když jíš nebo piješ příliš rychle, spolkneš mnohem více vzduchu, než když si dáváš čas. V kombinaci se zpomaleným trávením může vzduch sedět v žaludku, způsobit nadýmání a nakonec plynatost (Wilkinson, Cozine a Loftus, 2019). Pomalejším pitím proteinu se můžeš vyhnout diskomfortu a bolesti, které nadýmání a zachycený vzduch způsobují – a zároveň tím usnadníš práci svému trávení!

Mléčné produkty
Pokud jsi ještě neobjevil(a) výhody rostlinných proteinů a rád(a) „exuješ“ své proteiny, možná bys měl(a) zvážit přechod. Syrovátkové proteiny mohou způsobovat trávicí potíže, i když je popíjíš pomalu – a rychlé vypití může nadýmání a plynatost ještě zhoršit. Když vezmeš v úvahu, že odhadem 65 % lidí má po dětství sníženou schopnost trávit laktózu, je pochopitelné, proč není ideální to tam „kopnout“ (Fisher, 2019).
Krátce řečeno: opravdu se vyplatí být laskavý(á) ke svému trávicímu systému (zvlášť po tréninku!). Měl(a) bys hledat vysoce kvalitní, výkonný proteinový prášek, který je zároveň navržený tak, aby podporoval trávení.
Vivo Life PERFORM používá snadno stravitelný, bio-fermentovaný protein a obsahuje trávicí enzymy, které ti pomohou trénovat tvrději a regenerovat rychleji. PERFORM používá organický žlutý hrachový protein, který obsahuje více než 80 % bílkovin v sušině a je jemně fermentován pro snadnější trávení a lepší aminokyselinový profil.
To znamená, že ti nejen poskytne všechny tvé potřeby bílkovin, ale může pomoci i odstranit nadýmání a plynatost z tvé potréninkové rutiny.

Takže – exovat, nebo neexovat?
Ve skutečnosti jde hlavně o to, co vyhovuje tobě.
Pokud „exuješ“ své proteiny celé roky a nikdy ti to nedělalo problém, a dokonce ti to vyhovuje, pokračuj dál!
Pokud ale po proteinu často cítíš:
-
nevolnost
-
křeče
-
nadýmání
-
plynatost
pak zkus protein pomaleji popíjet – nebo zkus protein, který je navržený pro lepší trávení!
Zdroje:
Fisher, R. (2019). Definition & Facts for Lactose Intolerance | NIDDK.
Patel, K.S. and Thavamani, A. (2020). Physiology, Peristalsis – PubMed.
Aragon, A.A. and Schoenfeld, B.J. (2013). Nutrient timing revisited.
Wilkinson, J.M., Cozine, E.W. and Loftus, C.G. (2019). Gas, Bloating, and Belching.

