Lidé nacházejí nejrůznější nové způsoby, jak učinit své standardní proteinové koktejly zajímavějšími. Ať už přidáváte proteinový prášek do kávy, používáte neochucené proteiny při vaření nebo přidáváte protein do kaše, zdá se, že neexistuje žádný důvod, proč by protein nemohl být použit také zahřátý.
Proč si tedy klademe tuto otázku? Jak se ukázalo, dost se diskutuje o tom, zda zahřívání bílkovin může snížit přínosy nebo nutriční hodnotu.
Začněme tím, zda zahřívání proteinového prášku ve skutečnosti protein poškozuje. Krátká odpověď zní ne – s proteinem můžete i péct! :-) Pro vytvoření proteinových prášků je samotný protein extrahován ze zdroje tepelným a enzymovým ošetřením, které odstraňuje vlhkost, výsledkem jsou proteinové prášky, které známe a milujeme. Protože proces počátečního zahřívání nepoškozuje molekuly bílkovin a pomáhá je koncentrovat na prášek, existuje jen málo důkazů, které by naznačovaly, že použití proteinového prášku s teplým mlékem v koktejlu nebo dokonce pečení s ním sníží výhody samotného proteinu.
Zahřívání proteinu však mění jeho molekulární strukturu v procesu, který se nazývá denaturace. To je místo, kde se vlákna bílkovin začnou odvíjet a lámat, což je přesně to, co se děje s bílkovinami v těle během trávení! Takže zatímco zahřívání vašeho proteinu způsobuje denaturaci proteinových molekul, jeho nutriční hodnota zůstává nezměněna a nestává se neúčinným nebo nebezpečným. Ve skutečnosti naše těla absorbují aminokyseliny z bílkovin přesně stejným způsobem, zahřáté nebo nezahřáté.
Zahřátím proteinového koktejlu před vypitím se tedy v podstatě nezkazí, ale nesprávným skladováním může. Dlouhodobé vystavení vyšším teplotám může způsobit, že se váš proteinový prášek zkazí nebo ztratí část své účinnosti.
Jaký je nejlepší způsob, jak zahřát proteinový koktejl?
Asi všichni víme, že nesprávně vyrobený proteinový koktejl může mít hroznou texturu, nemám pravdu? Jsme si vědomi toho, že proteinový prášek se může shlukovat a ucpat se, a to platí zejména, pokud do proteinového koktejlu přidáte teplou tekutinu.
Proto máme pro vás skvělý tip! Používáme to hlavně, když děláme horkou čokoládu nebo odpolední Chaga Chai Latte, ale funguje to i pro teplé proteinové koktejly. Zatímco ohříváte rostlinné mléko nebo vodu (podle toho, čemu dáváte přednost), přidejte k prášku trochu stejné tekutiny o pokojové teplotě a rozmíchejte jej na pastu. To pomůže zabránit tvorbě hrudek – pokud budete při přidávání horké tekutiny neustále míchat. Také použití napěňovače nebo tyčového mixéru může být opravdu užitečné (pokud je máte!)
Co když nechci teplý koktejl?
Existují řady receptů na další věci, které si můžete vyrobit s proteinovým práškem, pokud vás každý den trochu unavuje ten samý starý koktejl :-)