Tento recept jsem poprvé zkoušela na počátku roku, připravovala jsem slanou variantu se špenátovou náplní a zůstalo těsto ještě na jednu sladkou palačinku jako dezert. Natolik jsem si palačinky oblíbila, že je připravuji každý týden, většinou o víkendu, kdy jsme všichni doma a máme z toho takový malý palačinkový rituál. S těstem se krásně pracuje, snadno se obrací a chutná výborně. Příprava není nijak náročná, akorát stačí večer namočit quinou do vody a ráno propláchnout. Těsto funguje i s jinou obilovinou (mám odzkoušenou slzovku, basmati rýži, černou rýži a jáhli), ale s quinou se mi nejlépe pracuje, nejvíce mi chutná a je nutričně bohatá.
Na 6 palačinek budeme potřebovat:
- 180 g quinoi
- 400 ml vody
- 15 g zlatého lněného semínka
- 5 g himalájské soli
- 5 g kokosového oleje
Postup:
Quinou namočíme do vody a necháme fermentovat přes noc. Poté vodu slijeme, necháme okapat (někdy nechávám klíčit na sítu dalších 8 hodin) Quinou přemístíme do mixéru společně s vodou, lněným semínkem, solí, olejem a rozmixujeme dohladka. Těsto necháme 10 minut odstát. Na rozehřáté pánvi s kapkou kokosového oleje děláme tenké palačinky. Těsto můžeme uchovávat v lednici a připravit si palačinky také následující den.
Servírování:
Palačinky si můžeme připravit naslano i nasladko. Když si připravuji palačinky naslano, tak většinou se špenátem, s kešu sýrem a slunečnicovými semínky. Sladkých variant jsem již vyzkoušela mnoho. Palačinky jsou skvělé s ovocem, doporučuji namazat oříškovým máslem (mandlovým, lískooříškovým, kešu máslem, …) nebo jsou úžasné jsou spready od firmy Wild & Coco s.r.o či z lokální čokoládovny Aztec man s.r.o. – Lískooříškový krém s hořkou čokoládou a k tomu plátky banánu a máte palačinku s nutellou a banánem.
Naše nejoblíbenějsí - Švestky, mák, skořice:
Palačinky jsou skvělé se švestkami, mákem a skořicí. Připravuji si švestkovou pomazánku (něco jako povidla, ale mnohem rychlejší) ze sušených nesířených švestek, které rozmixuji v poměru 1:1 s vodou. Dejte si pozor na pecky. Pečlivě sušené ovoce před mixováním kontroluji. Švestkovou pomazánkou natřu palačinku, posypu čerstvě mletým mákem a zamotanou palačinku ještě posypu skořicí. Sladkost palačinek je pro mě dostačující díky sušeným švestkám, ale vždy můžete přidat na přislazení třeba kapku čekankového sirupu nebo agáve sirupu.
Meruňky, mák, skořice:
Pro syna Lea připravuji meruňkovou pomazánku, která je také ze sušených, nesířených meruněk rozmixovaná s vodou v poměru 1:1. Tato varianta je více sladká a s kombinací s mákem mu více chutná.
Jestli máte otázky ohledně tvoření raw a veganských dezertů můžete mi napsat na andrea.bitomska@blackkale.cz
Velice ráda poradím.
Andrea Škubalová - Black Kale